ניתוח הרמת סינוס נעשה בהמלצת רופא השיניים כאשר המטופל נדרש לעבור השתלת שיניים אך לא קיימת בפה מספיק עצם שעליה יהיה ניתן להרכיב ולקבע את השתל. הרמת סינוס נקראת גם הגדלה או השתלת סינוס והיא מבוצעת על ידי מומחים מתחום הרפואה כמו רופא חניכיים או מנתח פה ולסת. ישנן מספר טכניקות בהן הרופא יכול לבצע הרמת סינוס ותהליך ההחלמה מהניתוח לוקח מספר שבועות שלאחריהם ניתן לבצע את השתלת השיניים.
למה מבצעים הרמת סינוס?
הרמת סינוס מתייחסת להליך שבו מגדילים או מרימים את הסינוס המקסילרי על מנת לפנות מקום לעצם חדשה. הסינוסים הם מעין כיסי אוויר שממוקמים מעל החלק האחורי של הלסת העליונה. כאשר מבצעים הליך הרמת סינוס ומשתילים עצם באותו חלל, יוצרים עוד מקום שבו רופא השיניים יכול להרכיב את השתל הדנטלי. כאשר אין מספיק כמות עצם בלסת העליונה, רופא השיניים לא יכול לקבע את השתל בצורה ראויה. ההשלכות לכך יכולות להיות חוסר יכולת בביצוע פעולות פשוטות כמו לעיסה והגדלת הסיכוי שהשתל ייפול. הסיבות למחסור בעצם בלסת יכולות לנבוע מפגם גנטי, מחלה בחניכיים, מחלת הסרטן ואף מבנה מולד שכולל מבנה סינוסים גדול או עצם לסת מאוד דקה. המחסור בעצם בשילוב של אובדן שיניים יכול לגרום למבנה הלסת להשתנות ולהתעוות לאורך זמן. מרבית רופאי השיניים ימליצו על ביצוע ניתוח הרמת סינוס כאשר קיימים פחות מחמישה מילימטרים גובה עצם בחלק האחורי של הלסת.
סיבוכים של ניתוח הרמת סינוס
הופעה של סיבוך לאחר ניתוח הרמת סינוס הוא לא נפוץ אך בדומה לכל הליך כירורגי גם לניתוח הרמת סינוס סיבוכים אפשריים הכוללים:
- היווצרות דלקת בסינוסים – התפתחות של זיהום ודלקת יכולים להתרחש לאחר הליך הרמת סינוס. מדובר בתופעה נדירה שלרוב נוצרת רק כאשר נעשה שימוש בחומרים לא איכותיים וכלים לא נקיים למטרת הניתוח.
- ניקוב קרוס הסינוס – נחשב לסיבוך יותר שכיח שעלול להתרחש בזמן ניתוח הרמת סינוס. המנתח יכול לבצע תיקון תוך כדי פעולת הרמת הסינוס ולתפור חזרה את הקרום. במידה ואינו מצליח לבצע את התיקון, הרופא לרוב יעצור את הניתוח על מנת לאפשר לקרום זמן החלמה וייקבע מועד חדש לניתוח הרמת הסינוס.
- הפרשה מהפצעים – עלולה להיווצר הפרשה מוגלתית מהפצעים לאחר הניתוח אך היא ניתנת לטיפול באמצעות אנטיביוטיקה.
- שטפי דם – כיוון שבאזור הניתוח יש לא מעט נימים, יכולים להיווצר שטפי דם כתוצאה מהלחץ על האזור ומפגיעה אפשרית בכלי הדם. המטומה היא גם אפשרית במיוחד אצל מטופלים מבוגרים והיא מצריכה טיפול ניקוי לאחר כשבועיים. לא מדובר בבעיה רפואית אלא בתופעה שפוגעת במראה האסתטי של הפנים.
- אי קליטה של השתל – ישנם מקרים שבהם השתל לא יצליח להתחבר אל העצם. מדובר בסיבוך שיכול להתרחש גם כאשר ההשתלה מבוצעת על העצם הטבעית בפה ובמקרים כאלה, השתל יוסר ולאחר תקופה החלמה, המנתח ינסה לבצע הרכבה של השתל בשנית.
תהליך ההחלמה לאחר הרמת סינוס
בתום ההליך, המנתח יניח מספר תחבושות גזה על האזור על למנוע אפשרות של דימום יתר. יש לוודא שהתחבושות מונחות במיקום הנכון תוך הפעלת לחץ יציב על השטח שבו הורכב השתל. לאחר כחצי שעה אפשר להסיר את התחבושות ובמידה והדימום עדיין נמשך, להניח סט חדש של תחבושות על מנת לוודא שהדימום נעצר. יש להימנע מפעולת לעיסה או שטיפה של הפה בכמה השעות הראשונות וזאת על מנת למנוע את האפשרות של הסרת קריש הדם והגברת הדימום בפה. ב – 24 השעות הראשונות שלאחר הניתוח, יש להקפיד על תזונה רכה ואף נוזלית, להימנע ממאכלים חריפים ולהימנע מפעולת יניקה ואכילה של מזון אשר מצריך פעולת לעיסה. מומלץ ליטול את משככי הכאבים שהרופא רשם כאשר מרגישים שההשפעה של ההרדמה המקומית נעלמת. אין לבצע פעילות גופנית ביום של הניתוח ויש לחזור לשגרה בקצב איטי שלא יפגע בתהליך ההחלמה.
דימום לאחר הרמת סינוס
דימום באזור הניתוח הוא מאוד נפוץ ובמידה וקיים דימום מוגבר אפשר לנגב בעדינות את קרישי הדם הישנים מאזור הפה, להניח תחבושת גזה חדשה ולהפעיל לחץ על התחבושת במשך כחצי שעה. את הפעולה הזו אפשר לבצע אחת לחצי שעה כאשר בכל פעם מבצעים החלפה של התחבושת. במידה והדימום לא מפסיק, אפשר לטבול שקית תה במים קרים, להניח אותה על אזור הניתוח וגם כן להפעיל עליה לחץ למשך כחצי שעה. לאחר מכן, יש להסיר את שקית התה ולחכות מספר דקות. במידה והדימום עדיין ממשיך, יש ליצור קשר עם הרופא על מנת לקבל הנחיות כיצד יש לטפל בדימום. יכול להיות שהרופא יבקש להגיע אל המרפאה על מנת לבדוק את הפה אך יכול להיות גם שמדובר בדימום שיחלוף מעצמו ללא התערבות רפואית נוספת.
נפיחות לאחר הרמת סינוס
כל ניתוח כירורגי מלווה בהתנפחות של האזור שנותח וכך גם במקרה של ניתוח הרמת סינוס. מידת הנפיחות תלויה בהיקף הניתוח והיא גם משתנה בין מטופלים. נפיחות באזור הלחיים, עיניים, הלסת והפה היא מאוד נפוצה והיא לרוב תגיע לשיאה בשלושת הימים הראשונים שלאחר הניתוח. הורדת נפיחות בפנים היא אפשרית באמצעות שימוש בקומפרסים קרים במהלך 24 השעות הראשונות שלאחר ההליך הכירורגי. יש להניח את חבילת הקרח על הפנים (בצד החיצוני) באזור שבו בוצע הניתוח ולחכות כחצי שעה. לאחר מכן יש להסיר את חבילת הקרח ולחזור על הפעולה במידת הצורך. מומלץ גם שלא לשכב ולהשתדל לשבת בצורה זקופה על מנת לצמצם את הנפיחות בפנים. במידה והרופא הנחה ליטול תרופות אנטי דלקתיות, יש לעקוב אחר ההנחיות שניתנו כיוון שאלה יכולות גם לתרום ולזרז את ההורדה של הנפיחות בפנים.